Bedre med sex…

av Kvinnekonsulenten

HER KJEM EKSPERIMENTET: Linderborg publiserte kommentaren sin – eit dundrande åtak på medias klikkhysteri og eit like engasjert forsvar for meinings- og kulturjournalistikkens viktige demokratifunksjon – under to ulike overskrifter, for å sjå korleis det slo ut på klikkinga. Resultatet? Tittelen «Ministern – tilsett en haverikommission» fekk 17.892 klikk på Aftonbladet.se. Tittelen ”Analsex ger mervärde” fekk ti gonger så mange: 172.088 klikk

Sex selger. Folk vil ikke lese ”Ministeren – tilsett en havarikommisjon.” De vil lese ”Analsex gir merverdi.” Teksten over er hentet ut fra J. Zahls artikkel ”Liker best analsex” fra http://aftenbladet.no 16. oktober 2014. Journalistikken har altså kommet til det punktet hvor sex gir utslag for ti ganger så mange klikk på en sak. Hvorfor er nakenhet og sex så spennende? Hvorfor er det det vi vil lese om? Er det ikke dette vi har pornosider for?

For å gjøre litt egen research klikket jeg meg inn på VG. ”Hvor langt må jeg bla før jeg finner sex i dag?” tenkte jeg før jeg klikket meg inn. Torsdag 16. april, klokka er 14:35. Jeg må innrømme at jeg forventet å finne det relativt kjapt, men ikke så kjapt. Faktisk var det dagens store oppslag.

Skjermbilde 2015-04-16 kl. 14.36.21

Jeg klikker meg inn for å lese om sex, og det er det aller første som dukker opp. Tilfeldig? Neppe. De som har skrevet denne overskriften er fullstendig klar over at det er dette som selger. Det er sex som gir klikk. Dette er kanskje ikke noe nytt, men det overrasker meg like mye hver gang. Har vi ikke mer mellom øra enn at vi går inn på en nyhetsavis og heller klikker oss inn på sex enn å lese faktiske nyheter?

I ”Kvalitet over kvantitet” skrev jeg om hvordan jeg mente at kvalitet er viktig nå som det er så stor konkurranse, men”Liker best analsex” viser kanskje at det ikke kun er dette det handler om. Personlig vil jeg tro at mange av disse sakene med en overskrift som inneholder ordet ”sex” mangler kjøtt på beina når alt kommer til alt. Som regel er det mye agurknytt og uinteressant stoff som viser seg når man faktisk har klikket seg inn. Men da har jo allerede skaden skjedd? Avisa har vunnet et klikk, du har tapt et klikk. Så lenge du har klikket deg inn er avisa fornøyd enten du leser eller ikke (i hvert fall til en viss grad). I kommentarfeltet under artikler florerer det av ”agurknytt” og ”dere har nådd bunnen VG, nå har dere mistet en leser.” Men likevel går ikke lesertallet ned av den grunn, om ikke annet går det stadig oppover. Hvorfor? Fordi ”uinteressante” ting selger. Agurknytt selger. Sex selger. Og er det én ting som er sikkert, så er det at sex i hvert fall ikke er tabu lenger! Sex skal skrives om, det skal snakkes om, og det skal vinne klikk. Mange klikk. Faktisk 10 ganger så mange klikk…

Reklamer